Mjenjacnice.hr traže najpovoljniji tečaj za vas, odnosno minimalnu tečajnu razliku između kupovnog i prodajnog tečaja tako da kod svake kupoprodaje valuta dobijete više novca i tako uštedite

  • najveća baza mjenjačnica i tečaja
  • preporuke najpovoljnijih tečaja
  • savjeti i informacije

Najpovoljniji tečaj u Zagrebu i okolici

Mjenjacnice.hr su ovaj tjedan pronašle najpovoljniji tečaj u mjenjačnici u Importanne Centru Zagreb (Trg Ante Starčevića 7, na etaži -1 , kod ugostiteljskih sadržaja)

Za informacije nazovite ih na broj: 01/3097-512. Web adresa: www.mjenjacnica.net

Mjenjačnice
Pretraga po lokaciji

Banke
Pretraga po lokaciji

Tečajni kalkulator

*Tečajni kalkulator informativnog je karaktera.

Za detaljan izračun koristite kontakt preporučenih mjenjačnica

Euro kao valuta važan je i za Hrvatsku

4. rujna 2012.

Nema osobe koja danas nije zainteresirana za tečaj eura, no nije oduvijek bilo tako.

tečaj eura

Prije 120 godina vizionar William Bagehot, urednik britanskog magazina „The Economist“, napisao je: “Neće proći dugo, a cijela će Europa, osim Engleske, imati jedinstvenu valutu.“  Kao što danas znamo, Bagehot nije puno pogriješio. Ujedinjeno Kraljevstvo nije usvojilo valutu kojoj je cilj biti jedinstveni europski novac  euro.

Većina bivših europskih valuta prestala je postojati 28. veljače, 2002. kada je bio zadnji rok za promjenu do tada postojećih valuta u euro. Tečaj eura mjerio se tada u odnosu na tečaj njemačke marke; bilo je, naime dogovoreno da će tečaj eura iznositi 1 euro za dvije njemačke marke. Euro je uveden kao svojevrsne protuteža američkom dolaru koji je do tada važio kao osnovna „mjerna jedinica“ na burzama. Europska ekonomija htjela je ojačati svoj položaj pomoću eura.

Danas je euro jedina valuta u 17 europskih zemalja: Austriji, Belgiji Cipru, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Malti, Nizozemskoj, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji i Španjolskoj. U ovim zemljama Euro zone živi ukupno oko 326 milijuna ljudi, pa ne čudi što je tečaj eura danas jedna od najvažnijih stavki u svjetskoj ekonomiji. Euro je postao jedna od vodećih svjetskih valuta i njegov je tečaj prilično stabilan.

“Razvoj Euro zone je neminovan, neke zemlje, uključujući i Hrvatsku, čekaju na svoje punopravno članstvo u EU. Tečaj eura trebao bi jačati sa svakom novom zemljom pristupnicom.”

Rijetke su zemlje, članice EU, koje su odbile uvesti euro. To su; Danska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Ove su zemlje procijenile da je tečaj njihovih valuta stabilan i da ne trebaju ovisiti o tečaju eura. Neke zemlje koje su članice Europske Unije još uvijek čekaju na uvođenje eura kao jedine valute.

Državljane Hrvatske tečaj eura zanima najviše stoga što je većina kredita s valutnom klauzulom vezana upravo za tečaj eura. Na žalost, euro je, zbog sveopće krize, zadnjih godina imao dosta klimav položaj na tečajnim listama i nije zadržao status najstabilnije europske valute. Štafetu najpoželjnije europske valute nosi britanska funta. Svi se sjećamo kako je nedavno i švicarski franak imao svojih pet minuta slave, to su najbolje osjetili oni čiji su krediti bili vezani za tečaj švicarskog franka.

Većina Hrvata koji imaju štednju, štede u eurima, kao što su nekada imali štednju u njemačkim markama. Ovo je pokazatelj da Hrvatska zapravo vjeruje u euro i njegov dobar položaj na tečajnim listama.

Euro kao valuta važan je i za Hrvatsku, 3.3 out of 5 based on 13 ratings
VN:F [1.9.20_1166]
ocijeni ovaj post
Rating: 3.3/5 (13 votes cast)
Euro kao valuta važan je i za Hrvatsku, 3.3 out of 5 based on 13 ratings