Mjenjacnice.hr traže najpovoljniji tečaj za vas, odnosno minimalnu tečajnu razliku između kupovnog i prodajnog tečaja tako da kod svake kupoprodaje valuta dobijete više novca i tako uštedite

  • najveća baza mjenjačnica i tečaja
  • preporuke najpovoljnijih tečaja
  • savjeti i informacije

Najpovoljniji tečaj u Zagrebu i okolici

Mjenjacnice.hr su ovaj tjedan pronašle najpovoljniji tečaj u mjenjačnici u Importanne Centru Zagreb (Trg Ante Starčevića 7, na etaži -1 , kod ugostiteljskih sadržaja)

Za informacije nazovite ih na broj: 01/3097-512. Web adresa: www.mjenjacnica.net

Mjenjačnice
Pretraga po lokaciji

Banke
Pretraga po lokaciji

Tečajni kalkulator

*Tečajni kalkulator informativnog je karaktera.

Za detaljan izračun koristite kontakt preporučenih mjenjačnica

Američki dolar

28. kolovoza 2012.

Američki dolar je službena valuta u Sjedinjenim Američkim Državama i njezinim prekomorskim teritorijima.

sad zastavaU međunarodni transakcijama, dolar je valuta koja se najviše koristi. Također je i jedna od najvažnijih rezervnih valuta. Dolar je podijeljen na 100 manjih jedinica koje se nazivaju centi. Prva kovanica izdana je od strane United States Mint, a bila je slična španjolskom dolaru. Američki dolar kreirao je Ustav i definirao ga zakonom o kovanom novcu. Danas je običaj da se na dolarima nalaze portreti predsjednika dok se na prijašnjim novčanicama nisu prikazivali, a i sam predsjednik George Washington je bio protiv toga da se njegovo lice nalazi na novčanici.

Amerikanci imaju mnoge nazive za dolar. Najpoznatiji nadimak dolara je “buck”.

Amerikanci imaju mnoge nazive za dolar. Najpoznatiji nadimak dolara je “buck”. Drugi po redu nadimak je “greenbuck”. Taj izraz su koristile za dolare koje je kreirao Abraham Lincoln kako bi mogao pokriti troškove građanskog rata. Dolari su printani sa crno -zelenom stražnjom stranom. Kada se radi o iznosu od 1000 dolara često se koristi izraz “grand”. Novčanice su dobile i nazive po osobama koje se nalaze na njima, kao npr. “Benjamin”, “Benji”, “Franklin”. Ostali nadimci su “greenmail”, “green” i “dead presidents”.

Američki dolar , 5.0 out of 5 based on 1 rating