Mjenjacnice.hr traže najpovoljniji tečaj za vas, odnosno minimalnu tečajnu razliku između kupovnog i prodajnog tečaja tako da kod svake kupoprodaje valuta dobijete više novca i tako uštedite

  • najveća baza mjenjačnica i tečaja
  • preporuke najpovoljnijih tečaja
  • savjeti i informacije

Najpovoljniji tečaj u Zagrebu i okolici

Mjenjacnice.hr su ovaj tjedan pronašle najpovoljniji tečaj u mjenjačnici u Importanne Centru Zagreb (Trg Ante Starčevića 7, na etaži -1 , kod ugostiteljskih sadržaja)

Za informacije nazovite ih na broj: 01/3097-512. Web adresa: www.mjenjacnica.net

Mjenjačnice
Pretraga po lokaciji

Banke
Pretraga po lokaciji

Tečajni kalkulator

*Tečajni kalkulator informativnog je karaktera.

Za detaljan izračun koristite kontakt preporučenih mjenjačnica

Britanska funta

28. kolovoza 2012.

Britanska funta službeno je sredstvo plaćanja u Velikoj Britaniji, i u njezinim prekomorskim područjima.

zastava GBFunta se koristi i u Gibraltaru, Falkland otocima, Saint Helena i Ascension otok. Četvrta je po redu valuta kojom se najviše trguje u svijetu, a treća po redu valuta koja služi kao rezerva. Svoj puni naziv koristi u formalnim kontekstima i kada je potrebno razlikovati od drugih valuta istog imena. Funta je podijeljena na 100 penija i najstarija je valuta na svijetu koja je još uvijek u upotrebi. Oznaka za peni je p, a za funtu £. Funta se proteže još od vladavine kralja Offa od Mercia (757-96) koji je uveo srebrni peni.


Prvi engleski peni pojavio se u anglosaksonsko doba. Tada je bio srebrni novac.

Prvi engleski peni pojavio se u anglosaksonsko doba. Tada je bio srebrni novac. Prve kovanice su zapravo rađene ručno. Danas postoje kovanice od 1, 2, 5, 10, 20, 25, 50 penija, 1, 2 i 5 funti. Na svakoj kovanici na prednjoj strani se nalazi kraljica Elizabeta II, a na stražnjoj strani grb Velike Britanije osim na kovanicama od 25 penija gdje se nalaze Diana, princeza od Walesa i Charles, princ od Walesa i kovanicama od 2 i 5 funti gdje je pozadina obična. Novčanice su od 1, 5, 10, 20, 50 i 100 funti.

Britanska funta , 5.0 out of 5 based on 1 rating