Mjenjacnice.hr traže najpovoljniji tečaj za vas, odnosno minimalnu tečajnu razliku između kupovnog i prodajnog tečaja tako da kod svake kupoprodaje valuta dobijete više novca i tako uštedite

  • najveća baza mjenjačnica i tečaja
  • preporuke najpovoljnijih tečaja
  • savjeti i informacije

Najpovoljniji tečaj u Zagrebu i okolici

Mjenjacnice.hr su ovaj tjedan pronašle najpovoljniji tečaj u mjenjačnici u Importanne Centru Zagreb (Trg Ante Starčevića 7, na etaži -1 , kod ugostiteljskih sadržaja)

Za informacije nazovite ih na broj: 01/3097-512. Web adresa: www.mjenjacnica.net

Mjenjačnice
Pretraga po lokaciji

Banke
Pretraga po lokaciji

Tečajni kalkulator

*Tečajni kalkulator informativnog je karaktera.

Za detaljan izračun koristite kontakt preporučenih mjenjačnica

Poljski zlot

28. kolovoza 2012.

Zlot je službeno sredstvo plaćanja u Poljskoj.

poljska zastavaValuta datira još iz srednjeg vijeka, a njezino ime se koristilo za sve vrste zlatnika koji su služili kao sredstvo plaćanja. Najpoznatiji zlatnici su mletački i mađarski dukati. Odobrenje za stvaranje nacionalne valute je dala Sejm – donji dom poljskog parlamenta. Vrijednost je postavljena na 30 groszy.

Znak valute je zł

Zloti su podijeljeni na 100 groszya. Znak valute je zł. Izdana je 1816. godine od strane poljskog kongresa sa fiksnim tečajem, a službena valuta je postala nakon monetarne reforme kralja Stanislava Augusta Poniatowskog.

Godine 1850. jedina izdana valuta je bila rubel koja se sastojala od ruske valute i novčanica poljske banke. Rubel je bio zamijenjen markama nakon što je Njemačka okupirala kongres Poljske. Zloti je ponovno uveo, godine 1924., Wladyslaw Grabski. Poljska kao članica EU bi trebala uvesti euro kao svoju službenu valutu, ali samo 32% poljaka se slaže s time. Zloti su predstavljeni u kovanicama od 1, 2, 5, 10, 20 i 50 groszyja, 1, 2 i 5 zlota, a novčanice od 10, 20, 50, 100 i 200 zloti.

Poljski zlot , 5.0 out of 5 based on 1 rating