Mjenjacnice.hr traže najpovoljniji tečaj za vas, odnosno minimalnu tečajnu razliku između kupovnog i prodajnog tečaja tako da kod svake kupoprodaje valuta dobijete više novca i tako uštedite

  • najveća baza mjenjačnica i tečaja
  • preporuke najpovoljnijih tečaja
  • savjeti i informacije

Najpovoljniji tečaj u Zagrebu i okolici

Mjenjacnice.hr su ovaj tjedan pronašle najpovoljniji tečaj u mjenjačnici u Importanne Centru Zagreb (Trg Ante Starčevića 7, na etaži -1 , kod ugostiteljskih sadržaja)

Za informacije nazovite ih na broj: 01/3097-512. Web adresa: www.mjenjacnica.net

Mjenjačnice
Pretraga po lokaciji

Banke
Pretraga po lokaciji

Tečajni kalkulator

*Tečajni kalkulator informativnog je karaktera.

Za detaljan izračun koristite kontakt preporučenih mjenjačnica

Američki dolar jedna je od najstabilnijih i najtraženijih svjetskih valuta

7. rujna 2012.

Američki dolarKao što već znate, američki je dolar jedna od najstabilnijih i najtraženijih svjetskih valuta. Tečaj američkog dolara uvelike utječe na svjetsku ekonomiju.

Povijest američkog dolara vezana je za članak 1 Ustava SAD-a, čiji osmi pasus kaže: “Kongres će imati ovlasti da kuje novac i od tog trenutka određuje njegovu vrijednost, te određuje standarde težine i mjera”. Naravno, i u to doba je postojao papirnati novac, ali se povijest američkog dolara računa upravo od trenutka kada je kongresu zajamčeno
ekskluzivno pravo njegova kovanja i određivanja njegove vrijednosti. Prve kovanice američkog dolara bile su napravljene od zlata i srebra. Postojao je točan propis o tome koliki udio zlata ili srebra treba sadržavati kovanica određene vrijednosti. Na prvim kovanicama nije bilo predsjednika, kraljevskih glava i sličnih simbola. Svaki je novčić američkog dolara trebao sadržavati riječ „Liberty“ (sloboda) i ženski lik koji je bio simbol slobode.

U međuvremenu se mnogo toga promijenilo. Kovanice američkog dolara nemaju toliko visoke udjele plemenitih metala. Pa ipak, tečaj američkog dolara čvrsto drži svoj položaj. SAD su postale jedna od vodećih svjetskih industrijskih i ekonomskih sila, pa je shodno tome i tečaj njihove valute postao stabilan. Svjedoci smo kako tečajevi drugih valuta gotovo svakodnevno padaju u odnosu na tečaj američkog dolara, što potvrđuje tezu o jakoj američkoj ekonomiji.

Čak je i u Hrvatskoj bio običaj čuvati u novčaniku novčanicu od jednog američkog dolara za sreću. Hrvati često imaju štednju u američkim dolarima što je još jedan dokaz tome koliko se toj valuti vjeruje. Mnoge mjenjačnice mijenjaju američki dolar po jako povoljnom tečaju. Tečaj američkog dolara zacijelo najviše zanima naše pomorce čije su plaće najčešće vezane upravo za američki dolar.

Tečaj američkog dolara danas utječe na mnoge druge grane gospodarstva. Prije većine kapitalnih ulaganja, mjesecima se pomno prati vrijednost dolara na svjetskom tržištu. Američki dolar gotovo nikada ne iznevjeri. Potražnja za američkim dolarom uvijek je velika.

Danas američki dolar možda više nije zlatan, ali će svakako vrijediti zlata svima koji ga kupuju.

Američki dolar jedna je od najstabilnijih i najtraženijih svjetskih valuta, 3.7 out of 5 based on 24 ratings
VN:F [1.9.20_1166]
ocijeni ovaj post
Rating: 3.7/5 (24 votes cast)
Američki dolar jedna je od najstabilnijih i najtraženijih svjetskih valuta, 3.7 out of 5 based on 24 ratings