Mjenjacnice.hr traže najpovoljniji tečaj za vas, odnosno minimalnu tečajnu razliku između kupovnog i prodajnog tečaja tako da kod svake kupoprodaje valuta dobijete više novca i tako uštedite

  • najveća baza mjenjačnica i tečaja
  • preporuke najpovoljnijih tečaja
  • savjeti i informacije

Najpovoljniji tečaj u Zagrebu i okolici

Mjenjacnice.hr su ovaj tjedan pronašle najpovoljniji tečaj u mjenjačnici u Importanne Centru Zagreb (Trg Ante Starčevića 7, na etaži -1 , kod ugostiteljskih sadržaja)

Za informacije nazovite ih na broj: 01/3097-512. Web adresa: www.mjenjacnica.net

Mjenjačnice
Pretraga po lokaciji

Banke
Pretraga po lokaciji

Tečajni kalkulator

*Tečajni kalkulator informativnog je karaktera.

Za detaljan izračun koristite kontakt preporučenih mjenjačnica

15 načina da uštedite novac!

29. kolovoza 2012.

Ovaj vam naslov može izgledati smiješno. Može vam se učiniti kako nije moguće uštedjeti ni kunu u ovim kriznim vremenima i da su vaši troškovi već svedeni na minimum.

Štednja

Ovaj vam naslov može izgledati smiješno. Može vam se učiniti kako nije moguće uštedjeti ni kunu u ovim kriznim vremenima i da su vaši troškovi već svedeni na minimum. No, da li je to zaista tako? Evo što možete učiniti da smanjite svoje troškove i počnete štedjeti novac.

1. Bilježite svaki svoj trošak.— Financijski savjetnici kažu da je najbolji način da uštedite novac da točno znate gdje sav vaš novac odlazi svaki mjesec. Postoji nekoliko načina na koje možete pratiti svoje troškove; napravite budžet, zapisujte svaku potrošenu kunu i stvar na koju ste je potrošili ili kupite (skinite) neki kompjutorski program koji je dizajniran da vam olakša upravljanje financijama.

2. Idite na ljetovanje u posezoni ili prije nego gužve počnu. Ako ste navikli ići na ljetovanja, zaboravite sezonu, tj. vrijeme najvećih gužvi. Rujan je još obično dovoljno topao za kupanje. Za samo dio cijene koju biste platili u sezoni moći ćete ljetovati čak i na najpopularnijim destinacijama. Apartmani vaših prijatelja ljeti su vjerojatno puni, ali u rujnu će vam netko od njih možda ponuditi i besplatan smještaj. Na ovaj način možete uštedjeti zaista značajnu svotu novca.

3. Smanjite obroke u restoranima. Hrana je svakodnevni trošak i jesti se mora. Ali možete uštedjeti više stotina kuna mjesečno ako ponesete u ured ručak od kuće. Pripremanje hrane kod kuće u pravilu je jeftinije nego jedenje u restoranima, čak i onim najobičnijima.

4. Kupite ekonomičniji automobil. Oni koji se voze u terencima koji gutaju gorivo mogli bi razmisliti o kupnji manjih automobila koji će trošiti i manje goriva. Svjedoci smo gotovo svakodnevnih poskupljenja benzina. Kupite li u startu ekonomičniji automobil to će značiti i niže rate koje trebate otplaćivati. Sve što je bolje nije uvijek i skuplje. Počnite štedjeti!

5. Smanjite troškove režija, osobito električne energije. Ako imate dvotarifno mjerilo, vodite računa da uključujete aparate onda kada je struja jeftinija. Kupujte štedne žarulje, smanjite temperaturu na termostatu, ili isključite klima uređaj kad god je to moguće, isključite svjetla i isključujte aparate iz utikača kad god ih ne koristite. Na ovaj ćete način uštedjeti značajnu svotu novca, uvjerit ćete se već na idućem Elektrinu računu.

6. Smanjite ispijanje kava u lokalima. Pravi ovisnici o kavi zaklet će se da ništa nije dobro kao dobar espreso, no, je li zaista nužno popiti dva – tri dnevno sa svakim poznatim na koga naletite? Umjesto toga skuhajte kavu kod kuće (možda imate i espreso aparat) i ponesite je u ured. Kada uštedite 20-ak kn na dan vidjet ćete da ovo ima smisla.

7. Prestanite pušiti. Ovo je zacijelo najteže izvesti, ali budete li čvrsti u ovoj odluci, ne samo da ćete uštedjeti dosta novca, nego ćete sačuvati i zdravlje.

8. Srežite troškove telefoniranja. ne kupujte mobilne telefone na pretplatu, dodatna davanja na račun su visoka. Umjesto toga koristite pre-paid način. Gotovo svi operateri imaju opcije povoljnog razgovora sa svim mrežama, čak i bez naplate, uključite ih! Isključite fiksni telefon ako ga ne koristite. Jedan račun manje mjesečno neće vam štetiti, zar ne?

9. Vozite se manje –hodajte više, planirajte svaku iduću vožnju. Koliko ste se puta uhvatili da uskačete u automobil i vozite se do najbližeg supermarketa? Počnite pješačiti, zdravije je i štedi novac! Ako imate dva automobila isplanirajte vožnju. Ukoliko vaša supruga ili djeca idu u istom pravcu, odbacite ih, ništa vas ne košta, a uštedjet će vam novac.

“Vozite se manje –hodajte više, planirajte svaku iduću vožnju. Koliko ste se puta uhvatili da uskačete u automobil i vozite se do najbližeg supermarketa? Počnite pješačiti, zdravije je i štedi novac!”

10. Pažljivo sa supermarketima i velikim trgovinama! Može vam se učiniti da su supermarketi odlična mjesta da uštedite novac, ali oni vas mame i na dodatno trošenje. Prije kupovine napravite spisak stvari koje vam trebaju i ne odstupajte od njega. Pratite akcije i skupljajte kupone iz novina, to će vam uštedjeti dodatan novac. Kupujte proizvode robnih marki određenog lanca, obično su dosta jeftiniji, kvalitetom ne zaostaju za drugim proizvodima.

11. Potražite besplatnu zabavu. Morate li baš otići na svaki veći koncert ili u kino, iznajmljivati filmove? Ne kaže se uzalud da su najbolje stvari u životu besplatne. Knjige iznajmljujte u knjižnici većinu njih ste ionako pročitali samo jednom. Organizirajte društvene igre kod kuće i posjećujte besplatne koncerte koji se organiziraju u vašem mjestu.

12. Razmislite o članstvu u teretani. Teretana, aerobik ili joga će vam koristiti jedino ako odlazite redovno. Ali, ukoliko ste kampanjac, nemojte plaćati članarinu. Vježbajte kod kuće. Možete i početi trčati ili voziti bicikl. Novac koji uštedite na taj način dobro će vam doći.

13. Pametno s kreditnim karticama. Pokušajte što god možete plaćati gotovinom. Sigurno ćete manje kupovati. Račune na svojim karticama plaćajte svaki mjesec kako biste izbjegli velike zatezne kamate i dodatne bankarske troškove.

14. Izračunajte svoje godišnje troškove. Stavljanje na papir svojih potrošačkih navika tokom godine obično je najučinkovitiji „šamar otrežnjenja“. Ako, primjerice, svaki dan trošite 20 kn na grickalice i nepotrebnu hranu, to znači da trošite 7 300 kn godišnje samo na jednu suvišnu stavku u vašem životu.

15. Prisilite se štedjeti! Otvorite si neku vrstu štednje. Neka se od vaše plaće mjesečno automatski oduzima određena svota novca i prebacuje na štedni račun. Novac koji nemate nećete ni potrošiti, a za godinu dana ili više uštedjet ćete dosta novca, što zahvaljujući štednji, što poticajnim kamatama na nju.

15 načina da uštedite novac!, 4.0 out of 5 based on 45 ratings
VN:F [1.9.20_1166]
ocijeni ovaj post
Rating: 4.0/5 (45 votes cast)
15 načina da uštedite novac!, 4.0 out of 5 based on 45 ratings