Mjenjacnice.hr traže najpovoljniji tečaj za vas, odnosno minimalnu tečajnu razliku između kupovnog i prodajnog tečaja tako da kod svake kupoprodaje valuta dobijete više novca i tako uštedite

  • najveća baza mjenjačnica i tečaja
  • preporuke najpovoljnijih tečaja
  • savjeti i informacije

Najpovoljniji tečaj u Zagrebu i okolici

Mjenjacnice.hr su ovaj tjedan pronašle najpovoljniji tečaj u mjenjačnici u Importanne Centru Zagreb (Trg Ante Starčevića 7, na etaži -1 , kod ugostiteljskih sadržaja)

Za informacije nazovite ih na broj: 01/3097-512. Web adresa: www.mjenjacnica.net

Mjenjačnice
Pretraga po lokaciji

Banke
Pretraga po lokaciji

Tečajni kalkulator

*Tečajni kalkulator informativnog je karaktera.

Za detaljan izračun koristite kontakt preporučenih mjenjačnica

Japanski jen

28. kolovoza 2012.

Japanski jen je službena valuta koja se koristi u Japanu.

japanski jenTreća je po redu valuta s kojom se najviše trguje i široko je rasprostranjena kao rezervna valuta. Kao službena valuta, jen je priznat 10. svibnja 1871. godine od strane Meiji vlade. U 19. stoljeću španjolski dolari, kovani u novom svijetu i Meksiku, su bili česti diljem jugoistočne Azije, Kine i Japana, a uvedeni su kroz Manilu brodom iz Acapulca u Meksiko. Te kovanice su, godine 1840.,  zamijenili srebrni dolari novih Latinoameričkih republika. Kinezi su sporo prihvaćali nepoznate srebrne kovanice kovane u Hong Kongu između 1866. i 1868. godine jer su preferirali poznate meksičke dolare, pa je vlada Hong Konga odlučila prodati strojeve za izradu kovanica Japanu. Tada je usvojen jen.

Tijekom 70-ih godina vrijednost jena je stalno padala i rasla.

Tijekom 70-ih godina vrijednost jena je stalno padala i rasla. Bio je precijenjen, smatralo se da će njegova prevelika vrijednost naškoditi izvozu jer je koštao jako malo dok je cijena uvoza bila previsoka. Tečaj jena se stalno mijenjao. Danas je jen postao mnogo jači i omjer mu je 80 ¥ za jedan dolar. Danas su u opticaju kovanice od 1, 5, 10, 50, 100 i 500 jena, a novčanice od 1000, 2000, 5000 i 10000 jena.

Japanski jen , 5.0 out of 5 based on 1 rating